Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 12:07

Νέο ρεκόρ για την Ελισάβετ Β': 65 χρόνια στον θρόνοΗ βασίλισσα Ελισάβετ Β' δεν σταματά να καταρρίπτει ρεκόρ. Τη Δευτέρα γιορτάζει (ιδιωτικά) το λεγόμενο ζαφειρένιο Ιωβηλαίο, τα 65 χρόνια στο θρόνο.

Το Νομισματοκοπείο στο Λονδίνο φρόντισε: κυκλοφόρησαν οκτώ αναμνηστικά νομίσματα με την αξία τους να κυμαίνεται από 13 έως 50.000 λίρες.

Στα νομίσματα υπάρχει χαραγμένη μία εμβληματική φράση της ίδιας, που παραπέμπει στα 21α γενέθλιά της, το 1947. Τότε δεσμεύθηκε να αφιερώσει τη ζωή της -σύντομη ή μακρά- στην υπηρεσία του θεσμού.

Πάντως, εορτασμοί για το συγκεκριμένο Ιωβηλαίο δεν προβλέπονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα. Τα 25 χρόνια στο θρόνο γιορτάστηκαν με λαμπρότητα το 1977, έστω και αν η Βρετανία ζούσε εποχές λιτότητας, κοινωνικής αναταραχής και ύφεσης.

Λαμπρότεροι ήταν οι εορτασμοί στο Χρυσό Ιωβηλαίο των 50 ετών στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2002. 

Τρεις μέρες αργότερα η χαρά έδωσε τη θέση της στο πένθος: στις 9 Φεβρουαρίου πέθανε η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Λίγους μήνες μετά πέθανε και η μητέρα της.

Το διαμαντένιο Ιωβηλαίο γιορτάστηκε το 2012, τη χρονιά που το Λονδίνο φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευφορία, λάμψη και υπερθέαμα με πολλούς σταρ της μουσικής βιομηχανίας.

Επόμενος επίσημος στόχος είναι το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, τα 70 χρόνια στον θρόνο, το 2022. Τότε η Ελισάβετ Β' θα είναι 96 ετών.

Για την ιστορία, υπήρξαν μονάρχες που τα κατάφεραν. Ο Λουδοβίκος ΙΔ' της Γαλλίας (ο αποκαλούμενος και Βασιλιάς Ήλιος), ξεπέρασε τα 70 έτη στο θρόνο (1634-1715), όπως και ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ, ο οποίος πέθανε το 2016. Βασίλευε από το 1946.

Βασίλισσα στα 26 της

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της Γεωργίου Στ' (σε ηλικία μόλις 56 ετών) έφερε την Ελισάβετ Β' στο θρόνο μιας μεγάλης -τότε- αυτοκρατορίας. Ήταν 26 ετών. 

Η Ελισάβετ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής με τους πολίτες να θαυμάζουν την αίσθηση του καθήκοντος που διαθέτει τόσες δεκαετίες. 

Έγινε ταινία (The Queen με την Έλεν Μίρεν), τηλεοπτική σειρά (Τhe Crown), θεατρικό (The Audience με την Έλεν Μίρεν), τραγούδι από τους Sex Pistols, πόζαρε για διάσημους φωτογράφους, γλύπτες και ζωγράφους, ενώ γράφτηκαν δεκάδες βιβλία από επίσημους βιογράφους και μη.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Στα 65 χρόνια της βασιλείας της, η Ελισάβετ Β' έχει δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε 13 Βρετανούς πρωθυπουργούς με πρώτο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ (1952-55). 

Έχει επίσης δει να σχηματίζονται κυβερνήσεις στο όνομά της από 12 πρωθυπουργούς στον Καναδά, 14 στην Αυστραλία και 15 στη Νέα Ζηλανδία.

Έχει συναντηθεί με 12 προέδρους των ΗΠΑ: από τον Χάρι Τρούμαν (ως πριγκίπισσα) μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα. 

Μένει να φανεί πότε και αν θα γίνει συνάντηση με τον 45ο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το ζήτημα περιπλέκεται μετά το διάταγμα του νέου προέδρου που κλείνει την πόρτα σε μουσουλμάνους επτά χωρών.

Ήδη στη Βρετανία συγκεντρώνονται υπογραφές με αίτημα να μην προσκαλέσει η κυβέρνηση τον πρόεδρο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δύσκολα θα μπορούσε το Μπάκινχαμ να αποδεχθεί επίσημη πρόσκληση για ταξίδι στις ΗΠΑ.

Η Ελισάβετ Β' εξακολουθεί να είναι αρχηγός 12 κρατών, μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. 

Είναι επίσης η πρώτη Βρετανή μονάρχης που επισκέφθηκε την Ιρλανδία από τότε που κέρδισε –με πολύ αίμα- την ανεξαρτησία της. 

Ένα τελευταίο στοιχείο που αποκαλύπτουν οι αριθμοί: είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου (πέρασε και τη βασίλισσα Βικτωρία), ενώ είναι και η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στον κόσμο, μετά τον θάνατο του βασιλιά της Ταϊλάνδης, το 2016.