Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τετάρτη, 06 Νοέμβριος 2019 09:58

Σύνδεση με τον Πολιτισμό πιλοτικά στο 1ο Λύκειο ΚηφισιάςΣτη σύνδεση των νέων παιδιών – μαθητών και όχι μόνο – με όλο το φάσμα του ελληνικού Πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, αποσκοπεί μια καινοτόμος και άκρως πρωτοποριακή δράση, η οποία θα λάβει χώρα στο προσεχές διάστημα, πιλοτικά, στο 1ο Λύκειο Κηφισιάς.

Πρόκειται για μια δράση, που έρχεται για πρώτη φορά στον Δήμο Κηφισιάς μέσα στο 2019, με στόχο οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη διαδρομή του ελληνικού Πολιτισμού ανά τους αιώνες και πως αυτός επηρέασε ακόμα και τις σύγχρονες τάσεις στην Τέχνη.

Αυτή η σύνδεση θα γίνεται μέσω της προσέγγισης της γνώσης με σύγχρονα εποπτικά μέσα, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη και καλλιεργώντας πολιτιστική ταυτότητα, αφού τα ελληνόπουλα έχουν «χαθεί» στον κόσμο του διαδικτύου κι έχουν αφήσει πίσω τους τα υψηλά νοήματα της αρχαίας ελληνικής Τέχνης, την οποία θαυμάζουν σε όλον τον κόσμο και η οποία έχει επηρεάζει ανά τους αιώνες την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία.

Να επισημάνουμε, επίσης, πως τα εκθέματα είναι έτσι επιλεγμένα, ώστε να αποτελούν μια άρτια σύνοψη της Ιστορίας της ελληνικής Τέχνης ανά τους αιώνες, καθώς αποτελεί την απαρχή της Τέχνης στον δυτικό Πολιτισμό, αντίγραφα της οποίας, τόσο στην Αρχιτεκτονική όσο και στην Γλυπτική και το ψηφιδωτό, βρίσκουμε βρίσκουμε στα σπουδαιότερα σύγχρονα κτήρια της Οικουμένης, από τον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ μέχρι και το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, από την αρχαία Πομπηία μέχρι και τηβυζαντινή Καππαδοκία, από την Απουλία μέχρι και τη σημερινή Αγία Πετρούπολη.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι τη μέριμνα, τη μελέτη και την εκτέλεση της δράσης έχει αναλάβει ο υπεύθυνος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Κηφισιάς, τέως αντιδήμαρχος, Παντελής Παπανικολόπουλος.

Οι 12 ενότητες των εκθεμάτων

Τα εκθέματα της πιλοτικής αυτής δράσης θα είναι ομαδοποιημένα και θα καλύπτουν τις εξής δώδεκα θεματικές ενότητες, οι τίτλοι των οποίων είναι:

- Την Ιστορία της ελληνικής Ζωγραφικής κατά την αρχαιότητα.

- Την Ιστορία της ελληνικής Γλυπτικής κατά την αρχαιότητα.

- Το ψηφιδωτό, μια αμιγής ελληνική Τέχνη.

- Τη σύντομη Ιστορία της ελληνικής κεραμικής.

- Την εποχή του Βυζαντίου.

- Το ελληνικό κόσμημα μέσα στους αιώνες.

- Τη γυναικεία φιγούρα μέσα από την ενδυμασία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

- Την ελληνική Αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

- Τη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική Ζωγραφική.

- Το πως επηρέασε η Ελλάδα τη σύγχρονη Τέχνη (Πικάσο και ελληνική τεχνοτροπία).

- Το Θέατρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

- Το Θέατρο Σκιών (ως μια εναλλακτική μορφή Τέχνης).

Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δράσης, πρόκειται να τοποθετηθούν ασφαλείς προθήκες υψηλής αισθητικής, οι οποίες θα «φιλοξενούν» εκθέματα – ακριβή αντίγραφα σπουδαίων έργων του ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και φωτογραφικές αποτυπώσεις με ανάλογη περιγραφή και επεξήγηση.

Μάλιστα, η μελέτη προβλέπει την ασφαλή τοποθέτηση προθηκών, σε τρόπο ώστε να προστατεύονται από τη συνήθη χρήση του χώρου από τους μαθητές – επισκέπτες.