Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2019 10:00

Αγγελική Παπάζογλου στο Kifissia24.gr: "Συνδιαμορφώνουμε με τους πολίτες ενα εναλλακτικό σχέδιο για την πόλη μας"Τις θέσεις, τους στόχους της και το όραμα της για τον Δήμο Κηφισιάς καταθέτει σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο Kifissia24.gr η υποψήφια Δήμαρχος κ. Αγγελική Παπάζογλου επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ».

Η κ. Παπάζογλου απαντάει σε όλα και για όλους και θέτει τις προτεραιότητες του συνδυασμού της εφόσον κερδίσει στις προσεχείς Αυτοδικοικητικές εκλογές.

Kifissia24.gr: Ποιες ανάγκες σας οδήγησαν στην ίδρυση της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα» στην Κηφισιά μέσω της οποίας θα διεκδικήσετε τον τίτλο του Δημάρχου Κηφισιάς;

Αγγελική Παπάζογλου: Κατοικούμε στην Κηφισιά που αποτελεί έναν μεγάλο καλλικρατικό Δήμο που περιλαμβάνει ταυτόχρονα τη Ν. Ερυθραία και την Εκάλη, τρεις περιοχές με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και ανάγκες.

Στο άκουσμα του Δήμου Κηφισιάς πολλοί θεωρούν, λόγω της ταυτότητας των βορείων προαστίων, ότι στο Δήμο αυτό όλα τα θέματα είναι λυμένα και ότι προβλήματα δεν υπάρχουν.

Επειδή εδώ κατοικεί διαχρονικά ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου και θεωρούν ότι το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί για να λειτουργούν όλα καλά.

Για να ξεκαθαρίσουμε όμως τους μύθους και τις προκαταλήψεις για το Δήμο μας θα ήθελα να σας πω ότι στην περιοχή μας κατοικούν ταυτόχρονα και εργάζονται πολλοί μη προνομιούχοι πολίτες που έχουν υποστεί τις βαριές συνέπειες της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και μίας καθημαγμένης μεσαίας τάξης.

Πρόκειται για δημότες της πόλης μας που βίωσαν τα συμπτώματα της νέας φτώχειας, του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, την ανεργία των νέων και των μακροχρόνιων μεσήλικων ανέργων.

Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ», όπως ονομάζεται η νέα δημοτική παράταξη στο Δήμο Κηφισιάς, έχει αναφορά σε όλες και όλους που έπληξε η οικονομική κρίση, σε όσους και όσες δεν φτάνει η φωνή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, κυρίως τους νέους και νέες και θέλει να τους εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Kifissia24.gr: Ποιες επιδιώξεις έχει μια παράταξη με σαφές αριστερό στίγμα σε έναν δήμο μάλλον συντηρητικό όπως είναι αυτός της Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας - Εκάλης;

Αγγελική Παπάζογλου: Θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους συμπολίτες μας ένα εναλλακτικό σχέδιο για την πόλη μας, ένα προοδευτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα με σαφείς κοινωνικές αναφορές, που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Ένα σχέδιο που θα ενεργοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και θα αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους.

Διότι «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ» σημαίνει ότι κερδίζουμε το δημόσιο χώρο στην Κηφισιά με σαφές διακριτό κοινωνικό, προοδευτικό, οικολογικό πρόσημο.

Όλοι και όλες, εμείς θέλουμε να συναποτελούμε μία ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ στα δρώμενα της πόλης. Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο ή κυρίως τεχνοκρατών, όσων προέρχονται από τοπικά πολιτικά τζάκια ή όσων εκφράζουν ομάδες ισχυρών συμφερόντων. Όλοι αυτοί εκφράζουν το «Χθες» της Αυτοδιοίκησης και έχουν ευθύνη που μέσα από μικροπολιτικές τακτικές και ανέξοδες συγκρούσεις αποξενώνουν τους πολίτες που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

Βασική μας επιδίωξη είναι να γίνει μία τομή στον τρόπο διοίκησης στο Δήμο, που δεν θα στηρίζεται σε πελατειακά δίκτυα εξυπηρετήσεων, θα πατάσσει την αδιαφάνεια, τη συναλλαγή και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Δεύτερη επιδίωξή μας είναι να αποτελούμε μία χρήσιμη δύναμη για τους δημότες: να συμβάλλουμε στη δημιουργία συγκλίσεων και συναινέσεων επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, στην παρακολούθηση και επίσπευση διαδικασιών και στην εξεύρεση λύσεων.

Στοχεύουμε επίσης στην εξωστρέφεια του Δήμου Κηφισιάς ώστε αφενός να υπάρξουν διαδημοτικές συνεργασίες για την επίλυση ζητημάτων υπερτοπικού ενδιαφέροντος, να αξιοποιηθούν παραδείγματα και καλές πρακτικές (όπως είναι ένας σύγχρονος ψηφιακός Δήμος ή ενεργειακές κοινότητες) από άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού και αφετέρου να γίνει η Κηφισιά προορισμός ως πόλη πρότυπο δημιουργώντας  νέα πολιτιστικά γεγονότα που θα δίνουν ζωή στην πόλη και θα προσελκύουν την τουριστική κίνηση.

Kifissia24.gr: Πώς αντιμετωπίζουν έως τώρα οι πολίτες της Κηφισιάς μια γυναικεία υποψηφιότητα για τον δήμο;

Αγγελική Παπάζογλου: Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Κηφισιάς δεν είχε μέχρι σήμερα την εμπειρία να έχει γυναίκα Δήμαρχο εν αντιθέσει με την Ν. Ερυθραία που είχε Δήμαρχο την κ. Βασιλική Ταμβάκη και την Εκάλη που είχε Δήμαρχο την κ. Βάσω Σπηλιωτοπούλου.

Στις φετινές εκλογές στο Δήμο Κηφισιάς, στους πάνω από 10 υποψήφιους Δημάρχους Κηφισιάς, υπάρχουν μόνο δύο γυναικείες υποψηφιότητες για το αξίωμα του Δημάρχου, η δική μου και της κ. Πατρινού.

Η υποψηφιότητά μου βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους δημότες τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και έχει καταφέρει να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ως υποψήφιες με το συνδυασμό. Έχει δημιουργηθεί μία δυναμική σε νέους και νέες που συνδράμουν στο συνδυασμό.

Με μεγάλη ικανοποίηση σας ανακοινώνω ότι ο συνδυασμός όχι μόνο καλύπτει το 40% της ποσόστωσης φύλου που θέτει ο νομοθέτης αλλά διασφαλίζει την ισόρροπη συμμετοχή στο 50-50%.

Kifissia24.gr: Ποια κατά την άποψη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κηφισιάς και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την επίλυση τους ;

Αγγελική Παπάζογλου: Ο Δήμος Κηφισιάς πάσχει, κατά τη γνώμη μου, σε επίπεδο οργάνωσης, παρακολούθησης και επίσπευσης διαδικασιών που έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα προβλήματα και να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα του Δήμου, η ανάπτυξη συνεργειών με θεσμικούς φορείς και διαδημοτική συνεργασία, η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και καθημερινή διεκδίκηση προς την Κεντρική Διοίκηση ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες και την καθημερινότητά τους.

Είτε έχουν να κάνουν με μεγάλα έργα (αντιπλημμυρικά, αποχετευτικό, έργα οδοποιίας), είτε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή σχεδιάστηκαν αλλά καθυστέρησαν στην εκτέλεσή τους επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Χρειαζόμαστε μια πόλη φιλική, ανθρώπινη με λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου, καλύτερες συγκοινωνίες, ρύθμιση του κυκλοφοριακού και προτεραιοποίηση του ώριμου έργου επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ τουλάχιστον έως τη Ν. Ερυθραία. Με διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ και με σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη υποδομών και εγκαταστάσεων για τον πολιτισμό, τη στήριξη της οικογένειας και της νέας γενιάς, τους αθλητές και τις αθλήτριες της πόλης με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανύπαρκτο, μέχρι σήμερα, ταρτάν του Ζηρινείου Σταδίου.

Ενώ, το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ερυθραίας που γιγαντώθηκε ως πρόβλημα από ολιγωρίες, καθυστερήσεις και ασυνεννοησίες μεταξύ των υπευθύνων κρατάει σε ομηρία γονείς και μαθητές.

Kifissia24.gr: Είστε διατεθειμένοι αν εκλεγείτε να κάνετε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από το κράτος είναι πλέον ανύπαρκτη;

Αγγελική Παπάζογλου: Καταρχήν να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική πρόοδος όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος. Συγκεκριμένα έχουν αναπτυχθεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και «Φιλόδημος ΙΙ» που αφορούν στην προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου, τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την κατασκευή παιδικών χαρών, καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά τη βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης.

Επιπλέον, υπάρχουν οι δράσεις και τα έργα που σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και άλλα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όσον αφορά τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα είμαστε θετικοί στο να αξιοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και χορηγίες που θα εντάσσονται σε ένα πλαίσιο συνεργειών στη βάση μεν του αμοιβαίου συμφέροντος αλλά βεβαίως επ’ ωφελεία του Δήμου.

Προφανώς είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Δήμων σε ιδιώτες, πολιτική που οδηγεί σε χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, σε εργασιακό μεσαίωνα και στο ενδεχόμενο διαπλοκής.

 Kifissia24.gr: Σε ποιους τομείς θα δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα;

Αγγελική Παπάζογλου: Οι τομείς που θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση με τις πολιτικές μας αφορούν στην ανάπτυξη της τοπικής δημοκρατίας, της διαδημοτικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων αλλά και θεσμών διαβούλευσης και συναπόφασης.

Τη διοικητική και λειτουργική επάρκεια του Δήμου, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο, τις ψηφιακές υπηρεσίες. Τον εξορθολογισμό των δαπανών και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Την επίλυση ζητημάτων που άπτονται της ποιότητας ζωής των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας.

Η προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και η υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποτελούν βασικές προτεραιότητές μας. Όπως άλλωστε η δημιουργία ενός τοπικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης, η κτιριακή συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών των σχολείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου, την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Ενώ, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής υιοθετούμε δομές και δράσεις που ανακουφίζουν τους οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας αλλά και εκείνες που υποστηρίζουν την οικογένεια. Επίσης, στον πυρήνα του προγράμματός μας βρίσκεται η υποστήριξη των δικαιωμάτων και η χάραξη εξειδικευμένων πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμόσουμε μία φιλοζωική πολιτική σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις. Θα κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ. Θα υποστηρίξουμε τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και θα δημιουργήσουμε δομές για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. 

Kifissia24.gr: Η απλή αναλογική δημιουργεί νέα δεδομένα για τη χάραξη πολιτικής και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στους δήμους. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση;

Αγγελική Παπάζογλου: Τα θέματα δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.

Θεωρούμε, ότι η συγκυρία είναι θετική, καθώς η ψήφιση του Κλεισθένη εγκαινιάζει μια διαδικασία θεσμικού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από  το αποτυχημένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης στο συλλογικό θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική λειτουργεί θετικά για το θεσμό της αυτοδιοίκησης αλλά προϋποθέτει τη διαμόρφωση μίας κουλτούρας συνεργασιών και συναινέσεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Προϋποθέτει, επίσης, τη συλλογική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων και την προγραμματική ετοιμότητα με στόχο την κατάθεση προτάσεων και λύσεων που θα γίνονται ευρύτερα αποδεκτές.

Η διαδικασία της απλής αναλογικής, εάν εφαρμοστεί με σύνεση, διαμορφώνει, για πρώτη φορά, τους όρους για μια ουσιαστική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται στον αντίποδα των παραγοντισμών και των προσωπικών φιλοδοξιών που ενδημούν στο χώρο της αυτοδιοίκησης καλυπτόμενοι υπό το μανδύα των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.

Όλα τα ανωτέρω, απαιτούν ένας πολύπλευρο μετασχηματισμό των τοπικών θεσμών, μια πολυεπίπεδη αναμόρφωση της λειτουργίας του Δήμου, στη βάση αναζήτησης πραγματικών λύσεων και με τον κοινωνικό έλεγχο ισχυρότερο από ποτέ.

Kifissia24.gr: Με δεδομένο το νέο νόμο «Κλεισθένη» θα απαιτηθεί η συμμαχία με άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Εσείς με ποιους θα μπορούσατε να συμμαχήστε σε αυτό το νέο περιβάλλον;

Αγγελική Παπάζογλου: Οι συνθέσεις και οι συνεργασίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων είναι και η ουσία του νόμου «Κλεισθένης Ι» και προαπαιτούμενο για τη σωστή διοίκηση του Δήμου.

Από την πλευρά μας, οι όποιες συνεργασίες επιτευχθούν είτε πιο στρατηγικές είτε πιο ειδικές επί ζητημάτων που τίθενται θα φροντίσουμε να είναι δημόσιες και ανοιχτές και να βασίζονται σε ζητήματα προγραμματικής σύγκλισης.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε εκείνα τα θέματα που θα επανεκκινούν την Κηφισιά και θα ενεργοποιούν τους πολίτες να συμμετάσχουν.

Για να είναι η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ» στην πόλη. Ζητήματα που θα λάβουμε, επίσης, υπόψη είναι προηγούμενη εμπειρία άσκησης διοίκησης και συνεργασίας με άλλες δημοτικές παρατάξεις κρίνοντας την αποτελεσματικότητα και την κουλτούρα συνθέσεων και συνεργασιών. Όλα τα παραπάνω, κατά την άποψη μας, συγκροτούν και μία εναρμόνιση με το προοδευτικό πρόσημο που όλοι γνωρίζουν πλέον ότι έχει ο δικός μας συνδυασμός. 

Kifissia24.gr: Ποιο είναι το όραμα σας για τον Δήμο Κηφισιάς;

Αγγελική Παπάζογλου: Το όραμα μου, είναι να αποτελέσει η Κηφισιά μαζί με την Ν. Ερυθραία και Εκάλη μια πόλη-προορισμό με αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων της, με εμπλουτισμό της ταυτότητάς της που θα δημιουργεί κοινωνικές συγκλίσεις και ταυτόχρονα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κίνητρα για να μπορούν να δημιουργούν, μέσα από τη ζωή και τη διασκέδασή τους, οι κάτοικοι, δηλαδή μια αυτάρκεια με υπηρεσίες και υποδομές που θα την κατοχυρώνουν και θα την εγγυώνται.

Kifissia24.gr: Πως κρίνετε την 5ετή Διοίκηση Θωμάκου;

Αγγελική Παπάζογλου: Την όποια κριτική μου θα ήθελα να σας την δώσω προς ώρας ως δημότισσα επί εικοσαετίας στο Δήμο. Όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έτσι και η παρούσα δημοτική αρχή, παρά ίσως τις καλές προθέσεις, δεν κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά της στην πόλη, στις λειτουργίες και τους κατοίκους της. Πίσω από την εικόνα ενός πλούσιου Δήμου τα προβλήματα υπάρχουν και δεν επιλύονται είτε όπως ανέφερα και πιο πριν αφορούν στις υποδομές, στα μεγάλα τεχνικά έργα ή στην ποιότητα ζωής και ασφάλειας στην πόλη.

Κυρίως όμως ο Δήμος Κηφισιάς δεν έχει αναπτύξει δράσεις εξωστρέφειας και εστίες πολύμορφων δραστηριοτήτων που να προσελκύουν πολιτιστικά, επιχειρηματικά και τουριστικά ενδιαφέροντα σε υπερτοπική κλίμακα.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι δράσεις και εκδηλώσεις που ήδη γίνονται όπως η παραδοσιακή Ανθοκομική Έκθεση ή οι γιορτές μνήμης του μικρασιατικού πολιτισμού αλλά και το ιστορικό και εμπορικό κέντρο με τους χώρους εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να γίνουν μέρος ενός συνολικού σχεδίου που θα αποτελεί πόλο έλξης αλλά και θα αναδεικνύει και θα εμπλουτίζει την ταυτότητα της πόλης.