Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σάββατο, 29 Δεκέμβριος 2018 09:36

Μέτρα για τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παίδων «Αγ. Σοφία»Η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία μεταφέρονται με εισαγγελική εντολή στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις και στη συνέχεια, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, παραμένουν εκεί, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θέσεων στις προνοιακές δομές φιλοξενίας, τέθηκε επί τάπητος κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κι ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Μανώλης Παπασάββας.

Η λύση στην οποία συμφώνησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι:

- Με ενέργειες του υπουργείου Εργασίας και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να μετακινηθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές τα παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία του ασυνόδευτου πρόσφυγα.

- Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη. Τα ασυνόδευτα παιδιά, αφού περνούν από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων, θα μεταφέρονται σε αυτή τη δομή και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ).


- Αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε την εποπτεία και τη διαχείριση όλου του εγχειρήματος να έχει υπό την ευθύνη του - και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία - το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στο οποίο και θα απευθύνονται οι εισαγγελικές Αρχές.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή της να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα παραμονής τους στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π.Α. Κυριακού» χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Σωματείου «Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε συνάντηση που είχε με τον διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων Μ. Παπασάββα.

Η κ. Βαρδινογιάννη ενημερώθηκε αναλυτικά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών τα οποία κατόπιν εισαγγελικής εντολής απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον και καταλήγουν να φιλοξενούνται στα Νοσοκομεία Παίδων. Το διάστημα αυτό κάποιες φορές μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το ένα έτος, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για υγιή παιδιά που δεν χρήζουν νοσηλείας. «Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και πρέπει όλοι να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά αυτά. Προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ, γιατί τα παιδιά αυτά είναι παιδιά όλων μας» δήλωσε η κ. Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του ο κ. Παπασάββας ανέφερε ότι «από την αρχή του 2018 μέχρι σήμερα από τα Νοσοκομεία Παίδων έχουν περάσει πάνω 150 παιδιά με εισαγγελική εντολή, ενώ αυτή τη στιγμή και στα δύο νοσοκομεία φιλοξενούνται 50. Τα παιδιά αυτά είναι από ημερών μέχρι 16 ετών. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, γιατί η πλειοψηφία των παιδιών αυτών είναι υγιή, που χρειάζονται ένα ήρεμο και σταθερό περιβάλλον για να μπορέσουν να επανέλθουν σταδιακά στην καθημερινότητα, και όχι έναν κλειστό χώρο όπως είναι ένα Νοσοκομείο».