Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρίτη, 23 Μάιος 2017 15:46

Κλίμακα: Αυτά τα σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν για τη «Μπλε Φάλαινα»Να μη φοβηθείτε να μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σας ή με το πρόσωπο του φιλικού σας περιβάλλοντος, εφόσον πιστεύετε ότι μπορεί να έχει εμπλακεί στα «θανάσιμα» παιχνίδια του διαδικτύου συμβουλεύει η Κλίμακα, φορέας που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του φορέα, τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί πολλές κλήσεις στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία- 1018, σχετικά με την «Μπλε Φάλαινα». 

«Όσο γελοίο ή απίθανο μπορεί να φαίνεται το ότι κάποιος/-α συμμετέχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η εφηβεία είναι μία αρκετά «ταραγμένη» περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου. Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσθέτουν μία νέα διάσταση στην εφηβική ζωή, η οποία αποτελεί ακόμη μία πρόκληση για τους γονείς», σημειώνεται στην ανακοίνωση που συνεχίζει: «Αν ανησυχείτε για ένα παιδί ή έφηβο, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην φοβηθείτε να μιλήσετε μαζί του για αυτά που θεωρείτε δύσκολα θέματα: τα συναισθήματά του, το σχολικό εκφοβισμό, το επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο, την αυτοκτονία. Ρωτήστε τι σκέφτονται, συζητήστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χωρίς κριτική διάθεση και ακούστε ανοιχτά τι έχουν να πουν, ελάτε στη θέση τους και συνειδητοποιήστε την αλήθεια των συναισθημάτων και των σκέψεων τους. 
Εάν ανησυχείτε για κάποιον/-α φίλο/-η σας, μην προσπαθήσετε να τον/την βοηθήσετε μόνοι σας.  Χρειάζεται να μιλήσετε σε κάποιον ενήλικο που να εμπιστεύεστε ώστε να διαφυλάξει ότι ο/η φίλος/-η σας θα λάβει  την κατάλληλη υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Αν αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει κάποιος για να το εκμυστηρευτείτε, καλέστε στο 1018 - μην το περνάτε μόνοι σας».

Η Κλίμακα παραθέτει και ορισμένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια που είναι: 

- Τα παιδιά/έφηβοι εμφανίζουν μυστικοπαθή συμπεριφορά ιδιαίτερα σχετικά με τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο
- Περνάνε υπερβολικό χρόνο στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε βαθμό που παραμελούν άλλες δραστηριότητες
- Αλλάζουν ή κρύβουν την οθόνη του υπολογιστή τους όταν πλησιάζει κάποιος
- Αποσύρονται ή θυμώνουν μετά τη χρήση του διαδικτύου ή την αποστολή μηνυμάτων
Έχουν πολλούς νέους αριθμού τηλεφώνου ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη συσκευή τους. 
- Αν ένας έφηβος/-η, γονέας ή άλλος/-η ενδιαφερόμενος/-η ανησυχεί και χρειάζεται βοήθεια μπορεί να καλέσει τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018.  Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.