Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2020 07:40

Κορωνοϊός: Τρεις νέοι θάνατοι και 310 νέα κρούσματαΣε 310 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι.

Όπως έγινε γνωστό, τα 12 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι τώρα στα 13.730, εκ των οποίων 55.4% αφορά άνδρες. Τα 2433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 5.901 (43,1%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 67. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 17 (25.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί τρεις νέοι θάνατοι από τον ιό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 313. 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Πώς κατανέμονται τα 310 νέα κρούσματα 

Σχεδόν 200 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ 14 είναι τα εισαγόμενα.

Συνολικά, από τα 296 σημερινά εγχώρια κρούσματα, τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές (15 συνδέονται με ιχνηλάτηση από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Μόριας), ενώ 27 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

- 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην  Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Καρδίτσας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας)

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση 

Γκ. Μαγιορκίνης: Ο κορωνοϊός δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης 

«Η επιδημία του Covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται μέχρι τώρα», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων την προηγούμενη βδομάδα έδειξε αυξητική τάση με τιμές πάνω από 300, συνέπεια εστιών υπερμετάδοσης με τοπικό χαρακτήρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό στοιχείο των ασθενών που καταλήγουν σε διασωλήνωση παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες δύο βδομάδες χωρίς σημεία κάμψης γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική καταγράφει περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα καθημερινά, σημειώνοντας ότι είναι σύνηθες φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω του μεγάλου αριθμού κοινωνικών επαφών αλλά και του συγχρωτισμού, με άτομα που δεν ανήκουν στον καθημερινό κοινωνικό κύκλο.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά από το Πανεπιστήμιο το Οξφόρδης μετά το πράσινο φως που δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία απεφάνθη ότι οι παρενέργειες που εντοπίστηκαν στον εθελοντή δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.