Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρασκευή, 10 Ιανουάριος 2020 13:33

Ν. Μηταράκης: Αυξήσεις φέτος στους συνταξιούχους ύστερα από 10 χρόνια«Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά, έπειτα από 10 χρόνια, που οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τις συντάξεις, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, υποστηρίζοντας ότι «από εδώ και πέρα η ροπή για το ύψος των συντάξεων θα είναι μόνο θετική».

Μιλώντας στο Open και αναφερόμενος στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η οποία ξεκίνησε σήμερα, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι είναι αγωγές εναντίον του ΕΦΚΑ «και εμείς αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία γιατί υπάρχουν, αυτήν τη στιγμή, περίπου 6.000 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ πολλές φορές βγαίνουν και αντίθετες αποφάσεις μεταξύ διαφορετικών δικαστηρίων και συνθέσεων. Αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι να έχουν πλήρη αβεβαιότητα στο τι συμβαίνει με τα αναδρομικά και θα έπρεπε να περιμένουν ίσως και πολλά χρόνια ακόμα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι υποθέσεις»

Κατά τον κ. Μηταράκη είναι μία δίκη που θα διευκολύνει και τον ΕΦΚΑ και τους συνταξιούχους. «Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την περιπέτεια, η οποία έχει κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Ζητάμε από το ΣτΕ να μας δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις οφειλές των παλιών υποθέσεων για το ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ» υπογράμμισε.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι για τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2019 κρίθηκε αντισυνταγματικός, η θέση της κυβέρνησης είναι πως ο νέος ασφαλιστικός νόμος που θα περάσει από τη Βουλή στις αρχές του χρόνου  θα έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019, την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ.