Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέμπτη, 09 Ιανουάριος 2020 09:44

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα παραμείνει ο πιο ειλικρινής σύμμαχος των ΗΠΑ«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πιο ειλικρινής σύμμαχος των ΗΠΑ» διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Έχετε δίκιο κ. αντιπρόεδρε, η σχέση των χωρών μας δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και δήλωσε «υπερήφανος» που ηγείται της Ελλάδας «σε αυτή την ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας».

Ευχαρίστησε παράλληλα για την υποδοχή και τα υπέροχα - όπως είπε - λόγια που είπαν νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για τον ίδιο και τη σύζυγό του. «Περάσαμε 72 φανταστικές ώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκίνησαν με το όμορφο ταξίδι στη Φλόριντα, στο Τάρπον Σπρινκς, όπου είδαμε πόσο δυνατή είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα» ανέφερε. Σημείωσε επίσης πως στην Ουάσιγκτον είχε σημαντικές συναντήσεις, στον Λευκό Οίκο, σε αμερικανικά κέντρα μελετών, αλλά και με επενδυτές.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στον αγώνα για τις αξίες της αλλά και για το μέλλον ενώ εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία ευημερίας για όλους τους Έλληνες.

Επανέλαβε ότι «στην χώρα μας ακολουθούμε το παράδειγμα των ΗΠΑ μειώνοντας φόρους και η ελληνική οικονομία πηγαίνει όλο και καλύτερα», ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές «να πάρουν μέρος σε αυτό το νέο κεφάλαιο για την πατρίδα μας».

Σημείωσε επίσης ότι οι ιδρυτές πατέρες των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από τις αξίες της Ελλάδας και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και πως το 2020 είναι μια σημαντική χρονιά για τη χώρα μας γιατί γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια από τις ιστορικές μάχες στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα που επέτρεψαν στην Ελλάδα να φτιάξει τον Κλασικό Πολιτισμό. Είπε ακόμη ότι και οι Έλληνες ιδρυτές εμπνεύστηκαν από την αμερικανική επανάσταση και πως το 2021 είναι μνημειώδης χρονιά για την Ελλάδα καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. «Είναι μια ιστορία ελευθερίας, μια ιστορία ανθρώπων σε μια γωνιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που εγκαθίδρυσαν το πρώτο, ελεύθερο, ανεξάρτητο κράτος», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι σε αυτά τα 200 χρόνια η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει κινδύνους, καταστροφές και θριάμβους.

«Είμαστε τώρα έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας και ενώ μπήκαμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να είναι η δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας», συμπλήρωσε και ύψωσε το ποτήρι του - όπως είπε - στη σημαντική στρατηγική φιλία μεταξύ των δύο χωρών.