Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τετάρτη, 13 Ιούνιος 2018 14:33

Πρόταση μομφής εξετάζει η ΝΔ - Πολιτική θύελλα μετά τη συμφωνίαΡαγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό με τα Σκόπια.

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την κ. Παυλόπουλο να παρέμβει “για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν υπογραφεί, ώστε να διαπιστωθεί αν η Βουλή την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε λίγο αργότερα και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή.

Ένα από τα σενάρια που διακινείται τις τελευταίες ώρες είναι να αξιωθεί από τον κ. Τσίπρα, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε υπογραφή συμφωνίας στις Πρέσπες, να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υπογραφή της.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε κάνει ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2015 μετά το δημοψήφισμα, καταθέτοντας ρύθμιση στη Βουλή στην οποία ζητούσε την εξουσιοδότησή του σώματος προκειμένου να διαπραγματευθεί τη νέα συμφωνία.

Στην περίπτωση πάντως που ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν ικανοποίησει το αίτημα της ΝΔ, στο τραπέζι είναι πλέον και η κατάθεση πρόταση μομφής.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι “θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και ζητάμε να έρθει η συμφωνία πριν την την υπογραφή της”.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχει αρχίσει η συλλογή των τουλάχιστον 50 υπογραφών που απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης μομφής, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί εάν και πότε θα προχωρήσει η συγκεκριμένη κίνηση.

Εάν τελικώς η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρήσει, υπάρχουν δύο σενάρια για την κατάθεση της πρότασης. Το πρώτο είναι να κατατεθεί την Πέμπτη το βράδυ, μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το δεύτερο είναι κατατεθεί την Παρασκευή κατά την ενημέρωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τη συμφωνία.

Η πρόταση αναμένεται να είναι κατά της κυβέρνησης και πιθανότατα θα φέρει τις υπογραφές όλων των βουλευτών της ΝΔ, ανάμεσά τους και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Σε ανοιψτή γραμμή ο Κυριάκος με Σαμαρά και Καραμανλή

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της ΝΔ με τους πρώην πρωθυπουργούς για την στρατηγική που θα χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση για το κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Κώστας Καραμανλής είναι ευθυγραμμισμένοι πλήρως με την τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την κατηγορηματική αντίθεση τους στην συμφωνία για το Σκοπιανό.

Οι συσκέψεις στην Πειραιώς είναι πυρετώδεις, με τον πρόεδρο της ΝΔ να είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα την σύγκρουση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο στόχαστρο έχουν μπει ο Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο Πάνος Καμμένος, καθώς τον μεν πρώτο τον κατηγορούν ότι με την διαπραγμάτευση καταστρατήγησε όλες τις "κόκκινες" γραμμές και τον δε δεύτερο για το γεγονός ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά δηλώνει αντίθετος με την συμφωνία.

Παράλληλα αναβρασμός επικρατεί από τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ της Βορείου Ελλάδος που ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην επιτρέψει να περάσει η συγκεκριμένη συμφωνία χρησιμοποιώντας όλα τα θεσμικά και κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος ζητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών. «Με δεδομένο ότι αυτή η απαράδεκτη ‘συμφωνία’ δεν αποτελεί κυβερνητική πρόταση, αλλά πρόταση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη λύση είναι να την κρίνει ο λαός, είτε με εκλογές, είτε με δημοψήφισμα».