Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα, 26 Ιούνιος 2017 13:13

Άκαρπη η συνάντηση ΠΟΕ-ΟΤΑ με Π. ΣκουρλέτηΆκαρπη απέβη η συνάντηση αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το ζήτημα των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

ΥΠΕΣ: Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν μπορεί να σταθεί νομικά

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη - «Ανίκανος ο ΥΠΕΣ»

Η ομοσπονδία από την πλευρά της έδωσε νέο ραντεβού την Πέμπτη στις 9 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, με τον πρόεδρό της να αναφέρει ότι επιδιώκεται συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, γιατί, όπως είπε, ο υπουργός Εσωτερικών, κρίνεται ανίκανος να διαχειριστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κ. Σκουρλέτης, απορρίπτοντας μέσα σε πέντε λεπτά την πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποκάλεσε την ομοσπονδία μαϊντανούς των καναλιών, ενώ τον κατηγόρησε ότι έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους εργαζόμενους, καθώς και ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων.

Μικροένταση νωρίτερα έξω από το υπουργείο

Νωρίτερα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών σημειώθηκε μικροένταση, όταν ομάδα διαδηλωτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιχείρησε να εισέλθει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Στη συνέχεια πάντως τα πνεύματα ηρέμησαν και αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας εισήλθε στο υπουργείο για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.

Τι λέει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε συνεδρίασή της την Κυριακή η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για το ζήτημα των συμβασιούχων εργαζόμενων στους δήμους στον τομέα της καθαριότητας. Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, στόχος της πρότασης του κ. Σκουρλέτη είναι «να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων, αφού η υιοθέτησή της θα στείλει στην ανεργία περίπου 10.000 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στους Δήμους». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η προταθείσα εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών διάταξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τους εξής λόγους:

- Δεν παρέχει καμία διασφάλιση στους ήδη εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αναφορικά με την παραμονή τους στην εργασία και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την διενέργεια μόνιμων προσλήψεων.
- Δεν παρέχεται καμία διασφάλιση ότι οι Δήμοι θα προβούν στην εν λόγω διαδικασία. Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, από κανένα σημείο της διάταξης δεν προκύπτει ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στην διαδικασία και να προβούν σε προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού, αντιθέτως, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.
- Παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αφού μέσω της προτεινόμενης διάταξης δεν καταργούνται οι ισχύουσες διατάξεις, που επιτρέπουν τέτοιου είδους αναθέσεις.
- Οι χρόνοι, που προβλέπονται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι αδύνατον να τηρηθούν.
- Είναι εξαιρετικά αμφίβολο για μία ακόμα φορά εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις νέες αυτές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα συναφθούν.