Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα, 10 Φεβρουάριος 2020 09:39

Ο νέος κοροναϊός ξεπέρασε τον SARS - Στους 811 οι θάνατοιΣτους 811 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό, ξεπερνώντας μάλιστα τον αντίστοιχο αριθμό των νεκρών από την επιδημία του ιού SARS (774 νεκροί) την περίοδο 2002 – 2003.

Μάλιστα, οι φόβοι των αρμόδιων αρχών είναι ακόμη μεγαλύτεροι για τις επόμενες ημέρες, όταν εκατομμύρια Κινέζοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, μετά το τέλος της αργίας της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεκάδες πόλεις σ’ όλη την Κίνα, και ιδίως στην επαρχία Γουμπέι, παραπέμπουν σε πόλεις – φαντάσματα, καθώς η κυβέρνηση έχει απαγορεύει τις περιττές μετακινήσεις, έχει ακυρώσεις τις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, ενώ έχει κλείσει εργοστάσια και σχολεία.

Κι όλα αυτά σε μία προσπάθεια των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ο οποίος έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας.

Την ίδια ώρα, οι πιθανές επιπτώσεις στη δυναμική της κινεζικής οικονομίας «σκορπούν» τρόμο στους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται μία ευρύτερη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια».

Μέτρα για την επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές τους

Αύριο, Δευτέρα, ολοκληρώνεται η παρατεταμένη περίοδος των γιορτών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια Κινέζοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κινεζική κυβέρνηση συνεδρίασε την Κυριακή, αποφασίζοντας μια σειρά μέτρων για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές του, ιδίως σε βασικούς τομείς της βιομηχανίας, όπως αυτή των τροφίμων και των φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «BBC», ο πρέσβης της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψε τον νέο κοροναϊό ως «εχθρό του ανθρώπινου είδους», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι «είναι ελεγχόμενος και ιάσιμος».

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, καταγράφηκαν ακόμη 89 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 811, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους 774 του ιού SARS το 2002 – 2003.

Αυτή τη στιγμή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Κίνα αριθμούν σε 37.198, ενώ ο ιός έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες του εξωτερικού, μολύνοντας ακόμη 330 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην ψαραγορά της πόλης Βουχάν, στην επαρχία Γουμπέι της Κίνας.