Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα, 06 Αύγουστος 2018 19:31

Απόπειρα δολοφονίας με drones κατήγγειλε ο ΜαδούροΑπόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλει το Καράκας. Ο ίδιος ο Μαδούρο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του κατηγόρησε τον Κολομβιανό πρόεδρο, Μανουέλ Σάντος, ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, με την Κολομβία να απορρίπτει τα λεγόμενά του ως απολύτως αβάσιμα.

«Σήμερα επιχείρησαν να με δολοφονήσουν» είπε ο Νικολάς Μαδούρο σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγες ώρες αφότου ομιλία του σε στρατιωτική εκδήλωση διεκόπη απότομα, με τις τηλεοπτκές κάμερες να δείχνουν τον ίδιο να κοιτάει ξαφνιασμένος στον ουρανό και εκατοντάδες στρατιώτες να τρέχουν.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν επίθεση με drones, που έφεραν εκρηκτικά, από την οποία και  τραυματίστηκαν επτά στρατιώτες. Ο ίδιος πάντως δεν έφερε εμφανή σημάδια τραυματισμού. «Ήταν μία μεγάλη έκρηξη... Ένα drone ερχόταν κατά πάνω μας, αλλά υπήρχε μία ασπίδα αγάπης. Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για πολλά χρόνια ακόμη» είπε. 

«Οι χρηματοδότες αυτής της επίθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ» ισχυρίστηκε ο Μαδούρο και ζήτησε τη συνδρομή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. «Όλα δείχνουν ακροδεξιά συνωμοσία, που προήλθε από την Κολομβία» συμπλήρωσε.

Οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι επτά άτομα έχουν συλληφθεί για την επίθεση, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους. Σε ακροδεξιές δυνάμεις απέδωσε την απόπειρα δολοφονίας ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, Ντιοσντάντο Καμπέγιο, επισημαίνοντας ότι «χρησιμοποιούν βία για να πάρουν τον έλεγχο ενός τόπου, που δεν μπορούν να πάρουν μέσα από την ψήφο».

Λίγες ώρες αργότερα μυστηριώδης οργάνωση ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέψευσε σήμερα οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα κατά Μαδούρο.

Την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, η Ισπανία, η Ρωσία και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ

Και στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας. Όπως σημείωσε, «μόλις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαδούρο, φαίνεται πως κάποιες δυνάμεις επιδιώκουν να ανοίξει ένας νέος αιματηρός κύκλος αποσταθεροποίησης και βίας.

Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική και να στηρίξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες υπέρ της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας που έχει τόσο ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία της Βενεζουέλας». 

Με τη σειρά του, το ΚΚΕ καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας Μαδούρο και καταγγέλλει κάθε ξένη επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.

Πρόκειται, όπως υπογραμμίζει, «για ενέργεια που εντάσσεται στην εντεινόμενη επιθετικότητα αντιδραστικών δυνάμεων της ντόπιας ολιγαρχίας, που απολαμβάνουν την προκλητική υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο εξέλιξης της κοινωνίας του. Στηρίζουμε την πάλη του ΚΚ Βενεζουέλας ενάντια στις τραγικές συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό» καταλήγει το ΚΚΕ.