Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 09:30

Απορρίπτει erga omnes ονομασία ο Ζόραν ΖάεφΤην ελληνική απαίτηση για erga omnes ονομασία, απορρίπτει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι το όνομα της γειτονικής χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. «Δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό, δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, αναφέρθηκε στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το ονοματολογικό, καθώς και στα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Ανοικτά παραμένουν ακόμη θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με το ζήτημα του αλυτρωτισμού που θέτει στο τραπέζι η Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα δείχνουν ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως υπογράμμισε , ισχύει και για την χώρα μας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε ότι είναι πιθανή ενός δημοψηφίσματος. «Το θέμα είναι ο χρόνος διεξαγωγής του. Εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», τόνισε.

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «TV 24»

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, έδωσε συνέντευξη και στον τηλεοπτικό σταθμό «TV 24», σημειώνοντας ότι ποτέ στο παρελθόν οι δύο χώρες δεν ήταν πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας απ’ ότι είναι σήμερα. Ανέφερε ότι οι δύο χώρες συζητούν για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για χρονικό. Επεσήμανε, επίσης, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο συνδέεται και με το εύρος χρήσης. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση, η οποία, όπως είπε, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.