Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 16:55

Πέθανε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος ΜορώνηςΈφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.

Όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: «βρίσκεται στη θλιβερή θέση να αναγγείλει τον θάνατο του Αντιπροέδρου του Ροδόλφου Μορώνη. Τα μέλη της Ολομέλειας, οι ειδικοί συνεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του».

Σύντομο Βιογραφικό του Ροδόλφου Μορώνη:

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην προδικτατορική «Μεσημβρινή», στα «Σημερινά» ως κριτικός κινηματογράφου, «Τα Νέα» ως υπεύθυνος εξωτερικών ειδήσεων και την «Βραδυνή» ως σχολιογράφος και πολιτικός συντάκτης. Έχει μεταφράσει θέατρο και ποίηση.

Με την τηλεόραση ασχολήθηκε από το 1975. Διετέλεσε συντονιστής ειδήσεων της Eurovision και κατά καιρούς είχε την ευθύνη και την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών («Τώρα με την Ευρώπη», «Τριάντα λεπτά στον Κόσμο» κ.α.).

Τον Ιούνιο του 1989 ορίσθηκε γενικός διευθυντής της ΕΤ-1, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1990.

Διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (20.05.2014 – 11.09.2014).

Οργάνωσε και διηύθυνε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (Antenna, Cool FM, Seven X). Δίδαξε «τηλεοπτική δημοσιογραφία» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995-2000).

Διετέλεσε μέλος επιτροπής «πέντε ειδικών» της EBU για τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού τηλεοπτικού προγράμματος μέσω δορυφόρου και υπεύθυνος προγράμματος κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές που ακολούθησαν (Olympus).

Ακόμη διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων – ΙΟΜ (2005 – 2011) και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών Μέσων (2010).

Ορίσθηκε υπηρεσιακός υπουργός τύπου (Αύγουστος 2007) και υπουργός παρά τη Πρωθυπουργώ – κυβερνητικός εκπρόσωπος (Αύγουστος 2015).

Διετέλεσε διευθυντής του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (1991-1993) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (2002-2005), από δε τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και σήμερα έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. 

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ροδόλφο Μορώνη θα ψαλεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα. 

ΕΣΗΕΑ: Τίμησε τη δημοσιογραφία ο Ροδόλφος Μορώνης 

Τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, παλαίμαχο δημοσιογράφο Ξενοφώντα-Ροδόλφο Μορώνη που απεβίωσε, αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, φοίτησε στην Πάντειο. Το 1964 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «ΧΡΗΜΑ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΣΗΜΕΡΙΝΑ», «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΒΡΑΔΥΝΗ» ως κριτικός κινηματογράφου, υπεύθυνος εξωτερικών ειδήσεων, σχολιογράφος και πολιτικός συντάκτης.

Με την τηλεόραση άρχισε να ασχολείται το 1975. Διετέλεσε συντονιστής Ειδήσεων της Eurovision και κατά καιρούς είχε την ευθύνη και την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών («Τώρα με την Ευρώπη», «Τριάντα λεπτά στον Κόσμο» κ.α.). Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΤ1 από το 1989 έως το 1990, όταν και παραιτήθηκε, καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ το 2014. Από το 2005 έως το 2011 κατείχε τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων  (ΙΟΜ), ενώ ήταν και πρόεδρος του European Audiovisual Observatory το 2010. Πρωτοπόρησε ως μέλος της επιτροπής των «πέντε ειδικών» της EBU για τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού τηλεοπτικού προγράμματος μέσω δορυφόρου και ήταν ο υπεύθυνος προγράμματος κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές που ακολούθησαν (Olympus). Τέλος, οργάνωσε και διεύθυνε πολλούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ο «ΑΝΤΕΝΝΑ», ο «COOL FM» και ο «SEVEN X».

Ο Ροδόλφος Μορώνης διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1991-1993) και μέλος του κατά την πρώτη εκλογή των μελών του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (2002-2005), ενώ μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρός του. Επίσης, δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1995 έως το 2000.

Εκτός από τη δημοσιογραφία, είχε μεταφράσει θεατρικά έργα, όπως το «Πινγκ Πονγκ» του Α. Ανταμώφ, «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ και το «Μιλούσαμε για τριαντάφυλλα» του Φρανκ Γκιλρόυ, ενώ είχε συγγράψει το έργο «Πολιτικός κινηματογράφος: σημειώσεις μελέτης σε πρώτο στάδιο» και «Εισαγωγή στην ποίηση του Ζακ Πρεβέρ».

«Άνθρωπος ευγενής, καλλιεργημένος και αξιοπρεπής, εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά. Βαθύς γνώστης των οπτικοακουστικών μέσων, έχαιρε καθολικής αναγνώρισης ως ένας από τους πλέον ειδικούς των ΜΜΕ στη χώρα μας» αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συλλυπείται τη σύζυγο και τα παιδιά του και αποχαιρετά «τον καλό συνάδελφο, ο οποίος τίμησε τη δημοσιογραφία με το έργο του, τις γνώσεις και το ήθος του».